- Голосіївський
- Голосієво
- Деміївка
- Теремки-2
- Дарницький
- Дарниця
- Осокорки
- Позняки
- Харківський
- Деснянський
- лісовий
- Троєщина
- Дніпровський
- Березняки
- Воскресенка
- Лівобережний
- Русанівка
- Оболонський
- Мінський
- Оболонь
- Петрівка
- Пуща-Водиця
- Печерський
- Липки
- Печерськ
- Подільський
- Виноградар
- Куренівка
- Поділ
- Святошинський
- Академмістечко
- Борщагівка
- Святошин
- Солом'янський
- Відрадний
- Солом'янка
- Шулявка
- Шевченківський
- Лук'янівка
- Нивки
- Татарка
- Центр
- Статті та поради
- Живлення
- Калорійність фруктів
- Статті та поради
- Живлення
- Калорійність фруктів
Калорійність фруктів
Фрукти входять до групи дуже корисних продуктів. Вони використовуються у різних дієтах, сприяють зниженню ваги, підтримують імунну систему людини.
Значення кольору у фруктах
Червоне забарвлення
Плоди, пофарбовані в червоний колір, багаті на бета-каротин, клітковину, антиоксиданти. Вони не дозволяють розвиватися вільним радикалам, допомагають організму впоратися з різними серцевими недугами, підтримують систему травлення.
Червоні плоди: грейпфрут червоного відтінку, вишня, яблука, черешня, кавун.
Помаранчеве забарвлення
Плоди оранжевого кольору є найкориснішими, оскільки мають у своєму складі багато антиоксидантів, бета-криптоксантину, бета-каротину. Завдяки цьому помаранчеві фрукти надають позитивний вплив на здоров'я очей, шкіри, дихальної системи.
Помаранчеві плоди: мандарини, нектарини, абрикоси, манго, персики, папайя.
Жовте забарвлення
Фрукти жовтого забарвлення насичені каротиноїдами, біофлавоноїдом, який активно впливає на вироблення колагену. Цей компонент зміцнює зв'язки, сухожилля, хрящі. Жовті плоди багаті на вітамін С. Він захищає організм від запальних процесів.
Жовті плоди: лимон, ананас, груша, інжир.
Зелене забарвлення
До складу зелених продуктів входять вітаміни А, К, С, антиоксиданти, хлорофіл, фолієва кислота. Плоди ефективно допомагають знизити високий рівень холестерину. Завдяки таким продуктам нормалізується травна система, тиск, зміцнюються кістки.
Зелені плоди: ківі, груша, авокадо, виноград, яблука.
Фіолетове, синє забарвлення
Сині, фіолетові плоди містять ресвератрол, антоціан. Вони знижують ризик появи діабету, захворювань, пов'язаних із серцем, добре справляються з ожирінням.
Сині та фіолетові плоди: темний виноград, інжир, фіги, сливи, чорнослив.
Значення складу фруктів
Розрізняють кісточкові, зерняткові, цитрусові види солодких плодів. Вони мають багато:
- вуглеводів;
- дубильних речовин;
- ефірних олій;
- органічних кислот;
- мінералів;
- різних вітамінів (С, В, РР, А, Е), провітамінів.
Чи можливе повне насичення фруктами?
Такі плоди містять багато вуглеводів, жирів, але є нестача білків, які сприяють кращому насиченню організму. Тому, цілком задовольнити потреби людини у їжі лише солодкими плодами, неможливо. М'ясо, риба містять достатньо білків. Їхнє споживання сприяє кращому насиченню організму, ніж фруктами.
Скільки калорій потрібно людині?
Калорія є одиницю вимірювання кількості енергії, якої потребує організм. При цьому внутрішні органи працюють у правильному режимі, встановлюється нормальний обмін речовин.
Завдяки одержуваній енергії людина може виконати добовий обсяг своєї роботи, не відчуваючи занепаду сил, млявості. У процесі розпаду вуглеводів відбувається викид достатньої кількості енергії. Що стосується білків, то при нормальному харчуванні вони виступають як джерело амінокислот. Якщо вуглеводів немає, то білки починають виконувати роль джерела енергії, що замінює, і спалюються.
У раціоні добового харчування кожної людини має бути доцільне співвідношення білка, вуглеводів, жирів. Людям, які багато рухаються, займаються спортом, необхідно багато енергії із розрахунку: добова норма кілокалорій = вага спортсмена × 35, де 35 – базова кількість калорій на кг ваги. Менш рухливі люди повинні споживати до 2500 кілокалорій протягом доби.
Особам, які страждають на ожиріння, не рекомендується використання калорійної їжі. Інакше може спостерігатись порушення процесу обміну речовин.
Важливо!
Наскільки вищим виявиться відсоток калорійності одного грама продукту, настільки він менше наситить людину. Так шоколад, що відрізняється великим відсотком калорійності, наситить організм менше, ніж фрукт, що містить стільки ж калорій. Однак, з'їдаючи солодкі плоди, з'являється більше бажання їсти. Це викликає проблеми у тих людей, які сидять на дієті.
Як схуднути на фруктах?
Доведено, що жінки, які худнуть на фруктових дієтах, рано чи пізно стикаються із серйозними проблемами. У них спостерігатиметься здуття живота. Це відбувається через неперетравлену клітковину у великій кількості.
Їжа не встигає засвоюватися організмом, у результаті з'являється дисбактеріоз. У цьому клітини тіла людини підлягають відновленню, оскільки відсутня білок. Далі протікає поступовий процес старіння шкіри, тканин. Звичайно, схуднути в такий спосіб можна, але чи варто?
Дієтологи радять вживати фрукти, але в розумних межах. Бажано проводити розвантажувальні дні. Це слід робити один раз протягом семи днів. Дозволено їсти лише фрукти. Плоди вагою до 1,5 кг треба розділити на 6 прийомів та вживати цілий день.
Деякі аспекти фруктової дієти:
- фрукти найкраще з'їдати у свіжому вигляді, при обробці плодів, приготуванні їх варення, компотів, повидла, джему, втрачається більшість вітамінів;
- включити до раціону харчування слід плоди зеленого кольору, оскільки в них менше калорій;
- не варто вживати тривалий час той самий фрукт;
- із свіжих плодів можна готувати різні страви у вигляді салатів, пюре, коктейлів;
- плоди повинні вибиратися по сезону, тому що в них більше вітамінів, корисних речовин;
- при дієтах варто включати до раціону харчування фрукти.
Фрукти, рекомендовані при схудненні:
- яблука містять клітковину, пектин, вітамін С;
- абрикоси багаті вітаміном С, В, Е, провітаміном А, насичені кислотами: лимонною та яблучною, а також калієм, магнієм, залізом;
- черешня багата вітамінами С, В, РР, кальцієм, натрієм, глюкозою, сахарозою;
- вишня містить магній, кальцій, мідь, йод;
- ананас має бромелайн, він розщеплює жири, має багато калію, вітамінів В, С, РР;
- апельсин насичений калієм, вітаміном С;
- авокадо рекомендований для людей, що худнуть, хоча має високий відсоток калорійності. Він багатий на клітковину, калій.
Калорійність фруктів за таблицею
Людина, яка бажає скинути зайві кілограми, має навчитися підраховувати калорії. Достатньо скористатися спеціальною таблицею.
Абрикос |
41 |
авокадо |
184 |
ананас |
49 |
апельсин |
40 |
Кавун |
38 |
Банан |
89 |
Виноград |
65 |
Вишня |
50 |
Гранат |
52 |
грейпфрут |
35 |
груша |
42 |
диня |
38 |
Лайм |
29 |
лимон |
33 |
манго |
67 |
мандарин |
40 |
нектарин |
50 |
помело |
39 |
папайя |
50 |
Персик |
41 |
Черешня |
47 |
Яблуко |
45 |
До списку статей
- Фітнес клуби
- Аеробіка
- Басейни
- Групові програми
- загальні програми
- Тренажерний зал
- Спортивні секції
- Школи танців
- Йога студії
- Дітям